Saturday 23 July 2011

(=Main MasaK-MasaK diKALA weeKand=)

Salam semua.. selamat hari SaBTu.. semua orang suka hari sabtu... sebab hari sabtu cuti melainkan ada yang kena kerja fullday or halfday tu... maybe tak berapa nak beSt dan akan berasa agak cemburu kat orang yang sedang BersenangLenangBercuti... huahuahahahaaha (gelak jahat)... takpa-takpa take easy la bebeh... walaupon u'olls ada yang bekerja tu... chill-chill lah selalu...

dan dihari cuti yang berbahagia lagi cerah nie... aku dengan penuh semangat nak masak hari ni... aku pon turun dapur pakai apron pastu tengok apa yang ada kat petiAis yang dah macam poket doremon sebab macam-macam ada kat dalam tu... kodek punya kodek punya kodek... dan berbekalkan apa yang ada dalam peti ais tu.... TING!!!!! mai satu idea aku nak masak apa unuk menu hari nie.... dan menunya adalahhhhhh......  drrrrraaaaaeeeeeeeeerererrererere (.....drum effect......) "AYAM SUNKIST DeBaBOOM".... hahahahaha.... orite dak nama tu? memandangkan first try aku nie menjadi dan takdak sesapa lagi yang keracunan makanan lepas makan masakan aku tu.... so, aku pon berani la nak kongsi dengan semua resipi nie... Jom tengOk apa yang aku korbankan untuk merealisasikan "AYAM SUNKIST DeBaBOOM" nie.... layyyyaaaaaaannnnnnnn:

Bahan:
  1. sebijik buah orange Sunkist yang anak menakan beli untuk makan sambil tengok TV
  2. 6-7-8 ulas bawang putih*
  3. sebijik-dua bawang merah*
  4. seketul halia*
  5. carrot (ikot suka banyak mana..nak boh satu kebun pon boleh...hahahaaha....nie kena ikut hidangan)
  6. bawang merah yang warna kekuningan yang besaq tu (aku pon taktau nama bawang tu..kita panggil Bawang Kuning boleh????)
  7. garam secukup rasa (nie aku fail nak agak... kena banyak kali rasa baru ok...hahahahaha...pecah rohsia den dokat bakal-bakal mak mertua den...huhuhuhu..) 
  8. satu sudu kunyit
  9. minyak masak
  10. asam keping
  11. air (ikot keperluan)
  12. alamak... lupa yang paling penting.... beberapa ketul AYAM yang dah dibasuh...(jangan lupa basuh dan selawat sekali... bahan-bahan yang lain pon sama tau... basuh dan selawat 3kali...)
ok... rasanya dah cukup kot bahan-bahan tu.... jom tengok cara aku mengkucar-kacirkan bahan-bahan tadi....

Cara-Cara mengkucar-kacirkan Bahan-Bahan:
  1. blend bahan yang ada tanda *.... guna blender kering tau... masukkan 3/4 bahan yang diblend ke dalam bekas yang letak AYAM (1/4 simpan untuk tumis kuah...)
  2. ambik buah orange dan kikis kulit orange guna pisau pon boleh guna garfu yang rapat-rapat pon boleh... letak dalam satu cawan kikisan kulit orange tu....
  3. kupas kulit orange, then potong buah orange tu kepada 4-6 bahagian dan kisar... yang nie kena guna blender basah... jangan lupa letak air sikit...
  4. tapis jus orange yang telah dikisar... guna cawan yang kita letak kulit orange yang dikikis tadi (step no2)... 
  5. selepas dah betul-betul jus orange tu terTapis kesemuanya... masukkan SERAT orange yang tersekat kat penapis tu ke dalam bekas yang ada AYAM...
  6. masukkan garam secukup rasa dan serbuk sedikit kunyit dalam bekas yang ada AYAM... 
  7. gaul AYAM dengan bahan yang dinyatakan di Step No.1, No.5 dan No.6....
  8. biarkan AYAM tu terPERAP seketika (terpulang nak berapa lama... jangan sampai tumbuh kulat sudah...huahahaaha...dalam 15-20 minit pon dah ok kot...)
  9. sambil-sambil nak tunggu AYAM tu terPERAP... prepare untuk buat kuah ayam tu... (pesanan pon masuk dalam step ka???... Shyyyy.... DiaM... ikot ja..)
  10. potong carrot ikot keselesaan tersendiri... nak potong bulat pon boleh nak potong panjang pon boleh nak potong zigzag pon boleh...
  11. potong bawang KUNING bulat-bulat... nie syarat... MESTI bulat-bulat... INGAT!!!... BULAT-BULAT... (la kalau nak potong separuh bulat pon boleh apa?? aku cakap bulat tu bulat laaa...jangan banyak cito... ikut ja...)
  12. time nie dah boleh basuh beras untuk masak nasik.... (Aa??? yang nie pon nak masuk dalam step ka???....shhyyyyy....NexT...)
  13. panaskan minyak untuk goreng AYAM yang dah lama meMERAP kat dalam bekas tu.... (make sure minyak betul-betul panas before nak masukkan AYAM tu... kalau nak sukat dengan thermometer pon boleh... hahahahahaa... dah-dah NEXTTT...)
  14. goreng AYAM dengan api yang perlahan... biar AYAM tu masak perlahan-lahan.... (sesekali alihkan kedudukan AYAM dalam kuali tu... biar masak rata..)
  15. bila AYAM dah masak... angkat AYAM tu... dan keluarkan sebahagian minyak yang digunakan untuk mengoreng AYAM tadi.... tinggalkan sedikit sahaja untuk menumis bagi menyediakan kuah yang menjadi pelengkap resipi nie...
  16. tumis bahan dari Step No.1 yang disimpan sedikit.... tumis sekejap dan masukkan carrot yang telah dipotong tadi.... gaul sehingga rata
  17. masukkan jus orange dan kikisan kulit.... dan biarkan mendidih... sekiranya ingin menambah kuah... sila tambah air... dan masukkan sedikit garam sebagai penambah perasa...
  18. dan untuk lebih dramatik... masukkan sekeping asam keping bagi mendapat effect masam yang lebih memukau.... (ayat memang tak boleh blah kan??)
  19. biarkan sekejap... then masukkan AYAM yang selamat digoreng tadi kedalam kuali... dan gaulkan  AYAM dan kuah sehingga sebati sambil menyanyi "ikan dilaut, asam didarat...dalam periuk... timbul maufakat"...(nie bukan ikan la...AYAM la??? shhyyyyy........suka hati i la nak nyanyi lagu apaponkan )
  20. akhir sekali masukkan bawang KUNING yang dipotong BULAT_BULAT tadi sebagai hiasan... gaul dan biarkan sebentar.... tutup tudung kuali tu.... then tutup api.... DAhhh siapppp..... 
  21. boleh ambil mangkuk dan hidangkan untuk santapan bersama....
easy right?? so, boleh la kalau u'olls nak try... mesti u'olls boleh punya... i jamin... i yang tangan bangku nie pon boleh buat kannn.. (tangan bangku??? apa tu...$%^&!^*%.... kaki bangku = orang tak pandai main bola... tangan bangku = orang yang tak pandai masak... huahuahahhahaa...)
aku sebenaqnya dah snap beberapa gambaq dah... tapi tak boleh nak upload lagi... next entri InsyaALLAH aku upload untuk mengiurkan geng sekalian...hohohohoho

ok itu saja buat hari nie.... daaaaa semua.... ma'assalammah.....selamat mencuba "AYAM SUNKIST DeBaBOOM"....

11 comments:

  1. hmmm...sdp2...aku pon nk try gak..hehehehh

    ReplyDelete
  2. su...boleh2..sila try jgn malu2....confirm sedap sebab hang yang buat...

    ReplyDelete
  3. wah menarik ciptaan kamu ni.. rajin btol main masak2

    ReplyDelete
  4. amboi cik kak..dasat!!mcm ne nak jadik follower neh..xkuar pun tempat follower.huhuhu

    ReplyDelete
  5. yeaaay!dah boleh follow=D

    ReplyDelete
  6. wah da mula keluar resepi rahsia ni ekekee baguslah aa, cuba je mana tahu lain dari lain kan? hee ujung minggu aritu aku bercuti kat Mersing, hee

    ReplyDelete
  7. velasrizal: blushing10x....i mmg suka masak secara main-main nie...baru la happaning...wah gitu...

    ReplyDelete
  8. noora: amboi amboi ambooooiiii (azwan ali)....cecuba try untuk encik asben u tu...bydaway, thanks sudi follow blog i yang tak seberapa nie...hukhukhuk...kluar hingus sebab terharu...huahahahuhauahauahahahha...

    ReplyDelete
  9. padin: resepi rahsia turun temurun nie...gi Mersing??? macam nie arr tak ajak... kalau tak boley gi visit kawan aa sekali kat sana...

    ReplyDelete
  10. macam nak try juga la . mesti best .

    ReplyDelete
  11. cik/puan anonymous...sila la try...jgn malu-malu...(:

    ReplyDelete

Jangan Shy-Shy Cat la erk..silalah tulis comment anda yang bernas tu...